streda 29. februára 2012

VYRÁBAME PAPIER

Prvým príspevkom do "Čestíkovho cestovného nápadníčka" je výroba nového papiera zo starého. Tomuto procesu hovoríme recyklácia. Niektorí z nás už toto dlhé a ťažké slovo počuli, ale nevedeli presne, čo znamená. Aby sme si vedeli lepšie predstaviť cestu, počas ktorej sa  použitý  papier zmení na úplne nový, rozhodli sme sa, že si to vyskúšame. Návod sme našli na internetových stránkach, pomôcky potrebné na pokus zas v kuchyni. Okrem mixéra, tácok, misiek a valčekov na cesto sme si pripravili aj hustejšie sieťky upevnené v drevených rámoch. Hlavnú surovinu, bez ktorej by sme sa nezaobišli, tvoril novinový a krepový papier.
Postupovali sme nasledovne: 
1. Novinový papier sme natrhali na drobné kúsky. Platí, že čím sú útržky drobnejšie, tým ľahšie ich rozmixujeme. Rovnako sme postupovali aj s krepovým papierom. Farba krepového papiera určila, akej farby bude novovzniknutý papier.




















2. Zmes novinového a krepového papiera sme vložili do misky,  zaliali vodou a rozmixovali mixérom (môže sa použiť aj ručný šľahač).



















3. Hmotu sme rovnomerne vyliali na sieťku, ktorú sme  uložili na hlbšiu tácku, aby z nej odtiekla prebytočná voda. Rukou sme ju opatrne rozotreli do požadovaného tvaru a novinovým papierom odsali zvyšky vody.





























4. Mriežku prikrytú novinovým papierom sme opatrne prevrátili a kúskami novín ešte raz poodsávali prebytočnú vodu.
















5. Aby bol papier rovný a rýchlejšie sa nám usušil, vložili sme ho medzi dva hárky novinového papiera a niekoľkokrát po ňom prešli kuchynským valčekom.



























6. Po úplnom vysušení sme s ním mohli pracovať rovnako, ako s bežným papierom. My sme si naň nakreslili kruh, vystrihli ho a nalepili žmurkacie očká. Po prilepení na dlhší pás tvrdého papiera nám z neho vznikla praktická záložka, ktorú budeme pravidelne používať.

1 komentár: