streda 29. februára 2012

VYRÁBAME "POLODRAHOKAMY"

Postup na výrobu "polodrahokamov" nám doporučil český maskot Čestík. Zdal sa nám spomedzi všetkých nápadov najzaujímavejší, lebo sme sa v ňom dozvedeli, že tieto netradičné klenoty vzniknú z odpadového materiálu - mikroténových vreciek. Hlavnou podmienkou bolo, aby boli rôznofarebné a čisté. Doma sme ich našli neúrekom. Podľa návodu sme skombinovali farby, ktoré sú kontrastné, aby vytvorili čo najzaujímavejšie vzory. Mikroténové vrecká (alebo ich časti) sme balili do seba - stláčali, vkladali jeden do druhého, rolovali, až sme vytvorili valček, ktorý sme zabalili do papiera na pečenie. Oba konce valčeka sme zatočili tak, že pripomínali veľkú salónku.











































Ďalšiu časť pokusu sme nemohli uskutočniť v škole, lebo v nej nemáme rúru na pečenie. Preto naše "polotovary" zobrala pani učiteľka domov a tam ich dala piecť na 13 min. do elektrickej rúry vyhriatej na 250°C. Po tepelnom spracovaní ich nechala vychladnúť (môžu sa aj nasypať do studenej vody). Potom už len stačilo kamene narezať (nasekať) na "polodrahokamy", urobiť dierku a vzniknutý šperk navliecť na nitku.
Aby nám nebolo ľúto, že sme pri tom neboli, natočila nám z každej etapy krátke video:

- PEČENIE ( VIDEO )

- SEKANIE ( VIDEO )

- DIERKOVANIE ( VIDEO )

Tak tomuto sa hovorí "sekať parádu za málo peňazí":









VYRÁBAME PAPIER

Prvým príspevkom do "Čestíkovho cestovného nápadníčka" je výroba nového papiera zo starého. Tomuto procesu hovoríme recyklácia. Niektorí z nás už toto dlhé a ťažké slovo počuli, ale nevedeli presne, čo znamená. Aby sme si vedeli lepšie predstaviť cestu, počas ktorej sa  použitý  papier zmení na úplne nový, rozhodli sme sa, že si to vyskúšame. Návod sme našli na internetových stránkach, pomôcky potrebné na pokus zas v kuchyni. Okrem mixéra, tácok, misiek a valčekov na cesto sme si pripravili aj hustejšie sieťky upevnené v drevených rámoch. Hlavnú surovinu, bez ktorej by sme sa nezaobišli, tvoril novinový a krepový papier.
Postupovali sme nasledovne: 
1. Novinový papier sme natrhali na drobné kúsky. Platí, že čím sú útržky drobnejšie, tým ľahšie ich rozmixujeme. Rovnako sme postupovali aj s krepovým papierom. Farba krepového papiera určila, akej farby bude novovzniknutý papier.




















2. Zmes novinového a krepového papiera sme vložili do misky,  zaliali vodou a rozmixovali mixérom (môže sa použiť aj ručný šľahač).



















3. Hmotu sme rovnomerne vyliali na sieťku, ktorú sme  uložili na hlbšiu tácku, aby z nej odtiekla prebytočná voda. Rukou sme ju opatrne rozotreli do požadovaného tvaru a novinovým papierom odsali zvyšky vody.





























4. Mriežku prikrytú novinovým papierom sme opatrne prevrátili a kúskami novín ešte raz poodsávali prebytočnú vodu.
















5. Aby bol papier rovný a rýchlejšie sa nám usušil, vložili sme ho medzi dva hárky novinového papiera a niekoľkokrát po ňom prešli kuchynským valčekom.



























6. Po úplnom vysušení sme s ním mohli pracovať rovnako, ako s bežným papierom. My sme si naň nakreslili kruh, vystrihli ho a nalepili žmurkacie očká. Po prilepení na dlhší pás tvrdého papiera nám z neho vznikla praktická záložka, ktorú budeme pravidelne používať.

štvrtok 23. februára 2012

NÁVŠTEVA Z ČESKEJ REPUBLIKY

Konečne sme sa dočkali! Po dlhom putovaní k nám dorazil maskot z Českej republiky! Pricestoval v malom balíku z 516 km vzdialeného mestečka Stráž. Doniesla nám ho pani sekretárka uprostred výtvarnej výchovy. V okamihu sme položili štetce a vrhli sa do rozbaľovania. Za hlasného ochkania a achkania sme nedočkavo vyberali kôpky fotografií, pohľadníc a prospektov zachytávajúcich toto malebné mestečko. Z nich sme sa dozvedeli, kedy vzniklo, kde  leží a čo pekné by sme si mohli pri jeho návšteve poprezerať.Okrem majestátneho kostola svätého Václava nás zaujalo aj množstvo zelene, ktorá je viditeľne neodeliteľnou súčasťou tohto mesta.












Najväčšiu radosť nám však urobil samotný maskot, ktorého sme tak túžobne očakávali. Už vieme, že sa volá Čestík a musel prejsť náročným výberom. So sebou si priniesol aj nápadníček plný nezvyčajných pokusov. Už sa nevieme dočkať, kedy niektoré z nich vyskúšame. Veď kto by si nechcel zhotoviť bezpečný ohňostroj či vlastnoručne vyrobiť zmrzlinu? Našou úlohou ho bude teraz doplniť o vlastné pokusy a bádania. Potom ho pošleme ďalšej partnerskej škole, aby sa aj ostatní žiaci zoznámili s Čestíkom a jeho "pokusohraním".